مشاور پژوهشی در حوزه گیاهان دارویی، گفت: شیرین بیان گیاهی از خانواده نخود است که در تمام مناطق رویشی هیرکانی، ارسبارانی، ایران و تورانی و زاگرسی میروید. ساقه این گیاه برافراشته، علمی با برگ های مرکب است که اغلب از یازده برگچه بیضی با حاشیه ای صاف تشکیل شده و گل های آبی یا مایل به بنفش دارد.
محسن پویان در مصاحبه با خبرنگار پایگاه خبری عصر تفکر، با اشاره به اینکه مهم ترین بخش مورد استفاده این گیاه ریشه آن است که در پاییز سال سوم برداشت میشود اظهار کرد: گلیسیرین مهم ترین ماده عامل و مؤثر این گیاه است که طعمی شیرین دارد، شیرین بیان به دلیل وجود مواد شیمیایی خاص خاصیت مشابه اثر هورمون آدرنالین در بدن دارد.
وی بیان کرد: ریشه شیرین بیان برای درمان زخم اثنی عشر و معده اثرات مفیدی دارد و این گیاه ضد سم، نیرو بخش، نرم کننده سینه است. این گیاه همچنین برای ناراحتی های طحال، جراحت گلو، درمان جوش، کورک و ناراحتی های پوستی به صورت استعمال خارجی اثرات بهبودی مفیدی از خود نشان میدهد. برای درمان تب، بیماری های کبدی، اثرات ضد لیز گلبول های قرمز و ضد افزایش کلسترول خون، مشکلات کلیوی، نفریت، درد مثانه، عفونت ادراری نیز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین برای جذب آسپرین مؤثر در بدن بسیار مفید است و زخم دهان را ترمیم کرده و باعث مرطوب شدن دهان و رفع عطش میشود.
ایشان، با اشاره به اینکه در موارد گرفتگی صدا و خشونت حلق نیز میتوان از دم کرده ریشه شیرین بیان استفاده کرد، گفت: شیرین بیان ضد سم قوی بوده برای درمان مشکلات ناشی از جرب، ترمیم زخم، کاهش حساسیت، آرتریت و رماتیسم از آن استفاده میشود. شیرین بیان صفرا آور، ضد تهوع بوده، از پوسیدگی دندان ها جلوگیری کرده، در تقویت اعصاب و نیز تقویت نیروی جنسی مؤثر است. مخلوط پودر شیرین بیان با رازیانه و شکر اگر روزانه به مدت ۷ تا ۱۰ روز مصرف شود برای درمان نفخ معده، باز شدن رنگ چهره، رفع سردرد مفید و برای ازدیاد قوه بینایی مؤثر خواهد بود. ضماد برگ شیرین بیان برای رفع بدبویی زیر بغل و بوی انگشتان پا اثر بخش بوده و این گیاه ضد عفونی کننده، خاصیت ضد قارچ، ضد باکتری و ضد ویروسی داشته و برای بیماری مالاریا مورد استفاده است.
پویان افزود: همچنین خاصیت ضد ویروسی آن برای ویروس هرپس ساده، هرپس واژینال، هرپس زوستر و ویروس هپاتیت نوع A به اثبات رسیده است. وی با اشاره به اینکه شیرین بیان برای سلول های سرطانی نیز اثر مهار کنندگی دارد، تأکید کرد: این گیاه تقویت کننده سیستم ایمنی بدن بوده و برای سرماخوردگی، سرفه و آنفلونزا اثرات مفیدی دارد.
پویان اظهار کرد: نشانه های بالینی عوارض ناشی از مصرف بی رویه شیرین بیان شامل بی حالی و رخوت، شل شدن دست ها و پاها و در ۳۰ درصد افراد همراه با درد عضلات و نقصان درک حس محیطی در انتهای اندام های بدن به صورت بی حسی و کرخی ظاهر میشود. ایشان افزود: افرادی که به بیماری فشار خون مبتلا هستند نباید از شیرین بیان استفاده کنند. علاوه بر افرادی که مشکلات قلبی دارند یا مبتلا به سیروز کبدی و مشکلات کبدی هستند و یا افرادی که ازدیاد وزن دارند و نیز مادران باردار که مشکلات خاص این دوران را دارند، افرادی که داروهای قلبی عروقی استفاده میکنند باید از مصرف شیرین بیان اجتناب کنند.
پویان اظهار کرد: گاهی در اثر مصرف بی رویه شیرین بیان ورم هایی در صورت و دست و پا به وجود آمده و گاهی مصرف بی رویه آن احتباس سدیم، دفع پتاسیم و افزایش دفع ادرار را به همراه دارد. افرادی که انسولین مصرف میکنند اگر به طور هم زمان از مقادیر زیاد شیرین بیان استفاده کنند این دو ماده در به هم زدن تعادل الکترونیکی بدن اثر هم افزایی دارند.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |