گل گاوزبان، گیاهی است علفی و یک ساله که ارتفاع ساقه آن تا 60 سانتی متر میرسد، ساقه آن شیاردار، خاردار و برگ های آن ساده و مخملی، و پوشیده از تارهای خشن است که هنگام چیدن گیاه، گزیدگی ملایمی در دست ها احساس می شود. گل گاوزبان واقعی، شبیه گل انار بوده و تخم آن حلقوی شکل و لعابی است، دارای دم سفید و گلبرگ های بنفش و لاجوردی است.
این گیاه به صورت خودرو در دامنه های البرز میروید و با آنچه در سایر نقاط ایران و جهان میروید کاملاً متفاوت است، گیاه مشابه گل گاوزبان، «گاوزبان»است که در آمریکا، اروپا و برخی نقاط ایران مثل تبریز و اصفهان میروید.
گل های این گیاه کمی کوچک تر از گل گاوزبان و مدور است، خواص این دو گیاه با یکدیگر فرق دارد. به عنوان مثال گیاه «گاوزبان» دارای شوره است، و عرق و ادرار را زیاد میکند، در حالی که گیاه اصلی در واقع کنترل کننده وضعیت تعریق و ادرار است.
برای این گیاه، فواید زیادی نام برده اند، مهم ترین آن ها که به اثبات رسیده و تقریباً تمامی اطباء از گذشته تا حال بر آن توافق دارند؛ عبارت است از:
1- تقویت کننده اعصاب، روان، حواس پنجگانه، و نشاط آور است.
2- در درمان اختلال حواس کاربرد فراوانی دارد.
3- شکم را نرم و کیسه صفرا را باز می کند، اَخلاط سوخته سوداوی را از معده خارج و عوارض آن را از بین میبرد.
4- در تنظیم اختلالات ادراری و تعریق، موثر است.
5- برای درمان سرماخوردگی، تنگی نفس و گلودرد، مفید است؛ به ویژه زمانی که با عسل طبیعی مخلوط شود.
6- برگ تازه آن برای درمان جوش های چرکین دهان اطفال، برفک، سستی بیخ دندان و رفع حرارت دهان موثر است.
7- عرق گل گاوزبان برای امراض سوداوی، وسواس و خفقان مفید است.
8- دارای منیزیم بوده و از سرطان پیشگیری می کند.
منیزیم موجود در گل گاوزبان ضد سرطان بوده و به دلیل دارا بودن «آلکوالویید» میتواند ضد حساسیت، ضد روماتیسم و ضد التهاب باشد. در برخی کشورها برگ های تازه گل گاوزبان را به علت داشتن مقادیری ویتامین C داخل سالاد میریزند. گل های تازه این گیاه نیز بویی شبیه خیار دارد و وقتی در آب خیسانده شود و با آب لیمو و شکر مخلوط شود، مصرف آن برای روزهای گرم بسیار نشاط انگیز و خنک کننده است.
گل گاوزبان علاوه بر خواص درمانی فوق تصفیه کننده خون، ضد اسپاسم، محرک غدد آدرنال، مقوی قلب و عروق، نرم کننده مجاری تنفسی، خلط آور، شیرافزا و مسهل بوده، ولی به دلیل دارا بودن آلکوالویید برای زنان باردار و کودکان مضر است. برای استفاده از این گیاه، کافی است مقداری گل گاوزبان (دو تا پنج مثقال) را با نیم لیتر آب جوش، همانند چای روی حرارت غیر مستقیم بخار کتری یا سماور گذاشته و بگذارید تنها 10 دقیقه دم بکشد، بهتر است پس از دم کشیدن، ده دقیقه بماند و بعد آن را میل کنید، زیرا در این صورت است که دمنوشِ شما لعاب بسته و خوش طعم تر میشود.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |