شلغم یکی از مفید ترین و غنی ترین سبزی هایی است که با شروع فصل پاییز در سبد غذایی بسیاری از خانواده ها قرار میگیرد. این سبزی از جمله خوراکی های طبیعی است که مصرف مداوم آن در فصل های سرد سال موجب افزایش ایمنی و تقویت سیستم دفاعی بدن میشود. علاوه بر این در تحقیقات مختلفی ثابت شده، مصرف این سبزی و عصاره آن در پیشگیری از ابتلا به سرطان و برخی از بیماری های عفونی موثر است. یکی از این مواد ضد سرطان که در شلغم وجود دارد، «گلوکوسینولیت ها» نام دارند.
سبزی های شلغمی از قبیل کلم برگی و اسفناج، جزء این گیاهان سبز و پر برگ اند و مشاهده شده، در بین جمعیتی که این سبزی ها جزء بیشترین مواد غذایی مورد مصرفشان است، میزان ابتلای آنان به انواع سرطان ها به ویژه سرطان ریه کم بوده است.مقداری از شلغم معمولی و شلغم روغنی(منداب) را به صورت خام بخورید. چرا که پختن، سبب از بین رفتن«گلوکوسینولیت» در آنها میشود.
شلغم یکی از بقولات بسیار مقوی و مغذی است که به سبب دارا بودن ده درصد مواد قندی و سرشار بودن از املاح مفیدی مانند کلسیم و منیزیم جزء مواد غذایی بسیار با ارزش به حساب میآید. شلغم یکی از پاک کننده ها و سازنده های خون بوده و چنان که گفته شد، املاح کلسیم و منیزیم موجود در آن موجب جلوگیری از ابتلا به بیماری های خطرناکی مانند سرطان میشود.همچنین شوره موجود در آن باعث تصفیه خون و دفاع از بدن در برابر بیماری های عفونی میشود. پتاسیم موجود در شلغم، چربی را خنثی و ارسنیک آن در تشکیل گلبول های سفید و قرمز خون دخالت مستقیم دارد.
شلغم اثر مفید و موثری در درمان بیماری های تنفسی دارد. برای این منظور از سوپ یا آش آن استفاده میشود.از طرفی فسفر موجود در شلغم موجب تقویت یاخته های عصبی میگردد. نه تنها در برگ شلغم مقدار زیادی کلسیم وجود دارد بلکه علاوه بر آن، این گیاه حاوی مقدار زیادی آهن و مس نیز هست که سبب ازدیاد خون به ویژه هموگلوبین میشود. به هر اندازه رنگ برگ شلغم تیره تر باشد، ید بیشتری در آن هست. همچنین وجود ویتامین هایA, B, C در برگ و ریشه آن به خوبی نشانگر نقش موثر و مهم آن در حفظ تعادل عصبی و به خصوص در تعادل تغذیه ی آن است.
سایر فواید شلغم
*مصرف شلغم افراد را در برابر بیماری های پوستی بیمه و در بهبود جوش صورت موثر است. افرادی که مبتلا به جوش صورت و اگزما هستند، چنانچه هر روز مقدار کمی شلغم خام بخورند نیاز بدن آن ها به گوگرد برطرف شده و در نتیجه جوش صورت آن ها از بین خواهد رفت.
*شلغم آرام بخش و ترمیم کننده سریع زخم ها بوده و برای تقویت کبد مفید است.
*به علت داشتن فیبر، پاک کننده قوی روده هاست و خواص تسکین دهنده شلغم، آن را به داروی طبیعی خواب آور تبدیل کرده است.
*شلغم به علت داشتن ویتامین های A, B, C بر نور چشم و قدرت بینایی میافزاید.
*شلغم مهم ترین گیاه ضد سرطان است و حتی گسترش سرطان را متوقف میکند.
*ریشه شلغم اثر نرم کنندگی دارد و در رفع سیاه سرفه و آسم به صورت جوشانده های غلیظ و مخلوط با عسل، مورد استفاده قرار میگیرد.
*قرقره کردن آب شلغم گلودردهای باکتریایی را تسکین می دهد.
*مواد مغذی موجود در شلغم از جمله بهترین مواد غذایی برای تشکیل بافت های استخوانی در بدن هستند. از این رو مصرف این سبزی در دوران بارداری برای افزایش استقامت بدن مادر و تقویت بافت استخوانی جنین مناسب است.
*شلغم برای رشد و استحکام استخوان بندی بسیار مفید است.
*اگر ریشه های نازک و باریک روی شلغم، خشک و ساییده شده و سپس با عسل مخلوط شود، برای سختی ادرار مفید خواهد بود و بسیاری از امراض مجاری ادرار را درمان میکند.
*شلغم به دلیل خاصیت ادرار آوری که دارد در درمان سنگ کلیه و دفع این سنگ ها از مجاری ادرار بسیار موثر است. به همین دلیل است که بسیاری از درمانگران در دوره درمان به بیماران مبتلا به سنگ کلیه توصیه میکنند. علاوه بر نوشیدن مایعات، شلغم را نیز در برنامه غذایی خود بگنجانند.
*چنانچه شلغم را در ظروف سربسته یا درون خمیر بپزید، چون آب و اسانس های آن خارج نمیشود، باعث زیاد شدن اشتها میشود.
*آب شلغم به سبب داشتن انسولین گیاهی و ویتامین های مفید برای درمان مرض قند و سنگ مثانه مفید است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |